2019-03-22 11:54Press release

​Ett samarbete som stärker mänskliga rättigheter

null

En samhällsdebatt som står i rampljuset är företags hantering av data och människors integritet online. Det svenska start-up företaget Zynapp med integritet som ledstjärna har nyligen blivit granskade och godkända av Articl8. Tillsammans ska de arbeta för en rättvis och jämställd marknad.

Det senaste decenniet har miljontals människors personliga och känsliga data exploateras av företag för egen vinning. Ett av många företag som kräver förändring är svenska start-up företaget Zynapp, vilka nyligen blivit granskade och godkända av Articl8, i deras arbete för integritet online. Tillsammans har de inlett ett samarbete där de ska bedriva en ny lobbyverksamhet som är för integritet online. Man vill skapa förändringar i hur man ser på data och uppmuntra företag att utveckla affärsmodeller som inte är beroende av exploatering personlig data:

“Vi kan konstatera att det finns problem idag där företag inte respekterar människans integritet. Att samarbeta med Articl8 för att motverka detta är en självklarhet för oss. Vi ska tillsammans med Articl8, och de företag som är medlemmar, bedriva en lobbyverksamhet vilket sätter press på de företag som bryter mot mänskliga rättigheter”, säger Hanna Kjellman, Privacy & Legal Officer på Zynapp.

Välkomnar deltagandet

Articl8 växer i deras arbete för integritet online och de gör ett tydligt avtryck. Det är däremot inte alla som får vara medlem, utan en lång lista på kriterier måste först uppfyllas. Ett av många kriterier är att integritet måste vara ett kärnvärde i verksamheten, vilket Articl8 tycker att Zynapp uppfyller:

“Zynapp leder vägen i utvecklandet av ett mobilt ekosystem som är etiskt och skyddar integritet, och därför välkomnar vi deras deltagande i Articl8”, säger Alexander Hanff, medgrundare och VD av Think Privacy och Articl8.

En rättvis och jämställd marknad

Articl8 är världens första industrigrupp för företag med fokus på integritet och etik inom data. De vill tillsammans med etiska företag driva en helt ny lobbyverksamhet där de skapar en rättvis marknad. Articl8 har tagit sitt namn från den Europeiska Konventionen, artikel 8 vilket innefattar rätten till skydd för privat- och familjeliv. Hjärnorna bakom initiativet är företaget Think Privacy som grundades av Alexander Hanff och Fredrik Norberg. Think Privacy har arbetat med flera projekt i Europa för att förbättra villkoren för integritet och de har nått stora framgångar. Nu tror de på att det nya initiativet Articl8 kommer förena företag med samma vision om en rättvis och jämställd marknad.

Zynapp är en svensk tech-startup som samlar och strukturerar användarens data i en och samma plattform. Användaren kan, helt automatiskt och oberoende av enhet, samla foton, musik, mail, dokument och mycket mer från populära tjänster och appar i världens första privata valv. Med hjälp av AI och maskininlärning kan användaren enkelt hitta, utforska och ta kontroll över sitt digitala innehåll. Alltid med ett 100% integritetslöfte, vilket innebär att det är bara användarens själv som har tillgång till sin personliga information.


About Zynapp | Press

Zynapp samlar den data du väljer att delge för att du, enklare och mer strukturerat skall kunna få en överblick av all din information samlat i en app. Den informationen som Zynapp initialt har möjlighet att samla in är: mail, samtalshistorik, sms, platser, kontakter, foton, kalender, Dropbox, Google Drive, Evernote och Spotify. Läs mer på www.zynapp.com!

Contacts

Marianne Lundgren-Précenth
CMO
Marianne Lundgren-Précenth