2019-07-03 09:55Press release

”Dags att börja prata om elefanten i det digitala rummet”

Foto: Tomas NekumFoto: Tomas Nekum

Varför pratar vi inte om innovation som urholkar individens rätt till integritet? Den frågan ska representanter från Zynapp försöka besvara i Almedalen nu i veckan. Utöver möten med sakkunniga och branschfolk så finns ett livedeltagande i AI-podden på schemat.

 

Den personliga integriteten har seglat upp som ett orosmoment för svenska medborgare. I en färsk rapport från datainspektionen uttrycker hela 75% av de tillfrågade en oro för hur appar och tjänster använder deras data, och bara en av tre har kunskap om hur deras persondata används av olika aktörer online — något Zynapp vill uppmärksamma i Almedalen.

 

  • Det är dags att prata om elefanten i rummet. Vi kan inte bara rycka på axlarna och ignorera en utveckling som sker i rasande fart. Det här är en kritisk fråga för hur vårt samhälle ska ta till sig ny innovation och samtidigt respektera mänskliga rättigheter, något jag bland annat kommer att lyfta i direktsändningen av AI-podden i Almedalen under onsdagen, säger Hanna Kjellman, chefsjurist på Zynapp.

 

GDPR en besvikelse

Digitaliseringen har medfört stora utmaningar för den egna integriteten. Det är idag mer regel än undantag att innovation sker på bekostnad av individens rätt till privatliv. GDPR trädde i kraft för att stärka individens rättigheter, bland annat genom rätten att bli glömd och genom dataportabilitet, men det praktiska utfallet är än så länge en besvikelse. Bara 16% har nyttjat någon del av förordningen (Datainspektionen, 2019).

 

  • Sverige släpar efter när det kommer till frågor om individens rättigheter online. Att de största aktörerna fortsätter att bygga sin affär på att urholka rätten till integritet kan komma att få enorma konsekvenser för våra privatliv och framför allt för demokratin, avslutar Hanna.


About Zynapp | Press

Zynapp in press and media.

Contacts

Marianne Lundgren-Précenth
CMO
Marianne Lundgren-Précenth